Főoldal Bemutatkozunk Az ERTRAC Hungary működése Hasznos információk Dokumentumok Hírek, Események
 
  

  

Kiss Ágnes Orsolya

ERTRAC Hungary titkárság
1119 Budapest, Thán Károly u. 3-5.
Tel: (+36 1) 371-5884
ertrachungary@kti.hu
  
2009-10-29 - A KTI vendége volt a 20 éves Európai Nemzeti Közúti Kutatási Laboratóriumok Fóruma (FEHRL)

A 21. évi ünnepi közgyűlés kiemelt programja volt az Európai Bizottság és a CEDR vezetőivel folytatott panelbeszélgetés, amelynek keretén belül egy jövőben megvalósítandó „Forever Open Road" program került felvázolásra, és megvitatásra.  
ERTRAC Hungary Jövőkép-alkotó Módszertani Tréning
Feltöltés dátuma: 2008-12-03

2008. november 20-án az ERTRAC Hungary Nemzeti Közúti Közlekedési Platform munkacsoport vezetői számára Jövőképalkotó-módszertani tréninget tartottunk dr. Havas Attila, az MTA KI tudományos főmunkatársának közreműködésével.

A tréning bevezető, elméleti megalapozó része röviden ismertettette a technológiai fejlődéssel kapcsolatos stratégiai (hosszú távra szóló) gondolkozás eltérő „iskoláit”, kiemelve a legfontosabb irányzatok (megközelítések) közötti különbségeket a mögöttük meghúzódó alapfeltevések összehasonlításával. Ezt egy viszonylag új, de széles körben és gyorsan terjedő módszer, a technológiai előretekintés (technology foresight) részletesebb bemutatása követte (az előretekintési programok céljai, relevanciája, módszerei, részvevői, stb.), nemzetközi és hazai példákra támaszkodva.

Ennek révén a részvevők megismerhették az ERTRAC-Hungary Nemzeti Közúti Közlekedési Platform tevékenysége során hasznosítható elemzési, megközelítési módok alapjait, valamint azokat a legfontosabb forrásokat (nyomtatott és on-line kézikönyvek, útmutatók), amelyek segítségével tájékozódhatnak a további részletekről.

A tréning délutáni gyakorlati részében folytatódott a módszerek, technikák – elsősorban a jövőkép-készítés és az ún. Delphi-felmérés – megismer/tet/ése. A résztvevők csoportmunkában kipróbálták és megbeszélték a legfontosabb módszerek alkalmazását, hogy tapasztalatot szerezzenek a fő különbségekről, az előnyökről és hátrányokról.

K+F stratégiák és a (technológiai) előretekintés
 
Dokumentum letöltése File mérete: 0.03 MB
Jövőképek, Delphi
 
Dokumentum letöltése File mérete: 0.03 MB

2009-10-29 - A KTI vendége volt a 20 éves Európai Nemzeti Közúti Kutatási Laboratóriumok Fóruma (FEHRL)
2008-12-03 - ERTRAC Hungary Jövőkép-alkotó Módszertani Tréning
2008-10-27 - ERTRAC Nemzeti Közúti Közlekedési Platformok tanácskozása 2008. szeptember 5-én, Budapesten a KTI-ben
1 / 1

Főoldal |Bemutatkozunk | Szervezeti felépítés | Stratégiai kutatási terv | Dokumentumok | Hírek, Események | Titkárság | Legal Info

A szerzői jog a KTI nonprofit társaság kizárólagos tulajdona 2008(c).
A Platform támogatója : a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, A Platform gesztor intézete: a KTI Nonprofit Kft.